Kameran som fångar magin i Frøydis Geithus bröllopsbilder

Nikons nordiska ambassadör Frøydis Geithus fångar magin i bröllopet med den nylanserade kameran D850. Frøydis beskriver sina favoritdelar med kamerans smidiga funktioner som passar utmärkt för att föreviga den speciella dagen. En kamera hon hunnit fotografera med på fem stycken bröllop bara i september.

Ett bröllop har flera moment som fotografen behöver förhålla sig till, där bland annat tystnaden under ceremonin behöver respekteras och dåliga ljusförhållanden under festligheterna kan uppstå. Något som Nikon tagit hänsyn till med D850.

“Jag älskar att D850 har funktionen tyst slutartidsläge. Det har jag verkligen väntat på, då det oftast är väldigt tyst under ceremonierna och som fotograf vill jag ha minst uppmärksamhet riktad mot mig. En anna funktion jag uppskattar är AF-systemet som fungerar underbart i mörkret. Så utan rädsla för suddiga bilder kan jag fotografera under dåliga ljusförhållanden i mörka kyrkor eller under bröllopsvalsen i ett mörkt rum. Resultatet blir alltid bra oberoende av ljusförhållandena”, säger Frøydis.

Frøydis arbetar hela tiden med två kameror på kroppen, där Nikon D5 och D850 är de kameror hon fotograferar med idag. Att bära på två kameror kan bli tungt, särskilt då Frøydis oftast bär på dem i 10-12 timmar men med D850 blir det något lättare.

“Kameran känns lätt i min hand. Batterikapaciteten hos D850 gör att jag kan släppa batterigreppet, vilket gör att kameran känns väldigt lätt. Den väger ungefär 1 kg inklusive minneskort och batteri. Det är något jag verkligen uppskattar i och med att jag bär runt på mina kameror så pass mycket”, säger Frøydis. 

Kombinationen snabbhet, upplösning och ljuskänslighet är de främsta egenskaperna D850 besitter, vilket passar Frøydis fotograferingar utmärkt i och med olika ljussättningar och landskap som oftast är ett pågående tema i hennes bilder.

“Kameran har 45,7 megapixel vilket passar mig bra då jag tar mycket bilder på människor i miljöer på landsbygden. Det är också en fördel att jag kan använda så hög ISO utan att oroa mig för bruset i bilderna. Jag har kunnat gå upp till ISO6400 utan några problem. Ibland är bröllopsmiddagen flera timmar lång och då ändras ljuset vanligtvis väldigt mycket. På grund av de goda ISO-egenskaperna kan jag nu fotografera med alla siffror i naturligt ljus om jag vill. Att kameran dessutom är blixtsnabb är väl en nackdel för mig, då jag tar för många bilder, haha”, säger Frøydis.

I och med att Frøydis fotograferar mycket landskapsbilder är det viktigt med en kamera som är flexibel. En tilt-out-skärm och råfiler i tre olika storlekar är två egenskaper som Frøydis framförallt uppskattar när hon befinner sig i naturen.

“Det är en stor fördel för mig med en tilt-out-skärm, då jag ofta ligger rakt på min mage när jag tar bilder. De tre olika storlekarna på råfilerna gör även att jag kan maximera bildpunkterna på mina landskapsbilder och ställa in filstorleken till medium för exempelvis de ceremoniella bilderna” säger Frøydis.

Frøydis har nu använt D850 vid ett antal bröllop under hösten och är överraskad över hur kameran kan ha alla dessa funktioner som hon behöver som bröllopsfotograf.

“Att kameran är lätt att ta med och dess kombination av hög upplösning och sitt perfekta AF-system i mörkret gör det till den perfekta kameran för mig som destinationsbröllopsfotograf” avslutar Frøydis.