Komma igång med att fotografera havet

Havet har varit många fotografers favoritmotiv sedan fototekniken uppfanns. Vare sig du vill fånga vågornas skvalp eller vattnets mjuka rörelser är havet ett bra motiv som ger en viss stämning och dramatik till dina bilder. När du fotograferar natur och andra motiv utomhus har du oftast minimal kontroll över omgivningarna. Men när du fotograferar havet går det faktiskt att kontrollera hur vågorna ser ut i bilderna. Det är också viktigt att vara observant och tålmodig – om du väntar på rätt ögonblick kan du få fantastiska resultat.

Nikon D810, f/6,3, 6 sek., ISO 64, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

VAR FÖRSIKTIG

När du fotograferar havet är det viktigt att komma ihåg att kusten på många ställen kan vara en lite farlig plats, så håll koll på omgivningen så att du inte blir överraskad av en våg till exempel. Se till att din utrustning är ordentligt skyddad från saltvatten, sand och väder. Skydda objektivet med ett filter, så att det inte blir repigt av sand. Innan du ger dig ut till kusten bör du kolla upp tidvattnet och havets tidvattenhöjd, om du är på en plats som påverkas av detta, eftersom det kan förändra vattnets rörelser och dyningar. Kontrollera väderprognosen och var försiktig så att du inte hamnar mitt i ett oväder eller starka vindar. Om du fotograferar i mörker bör du ta med en pannlampa eller ficklampa så att du inte går vilse.

TIPS FÖR ATT FOTOGRAFERA HAVET

Kompositionen har stor betydelse för om ett fotografi blir bra eller dåligt. Precis som när du fotograferar landskap kan du skapa kontrast genom att ta med några intressanta element i förgrunden, som stenar, en hamn eller till och med reflektioner.

Tveka inte att kliva ut en bit i vattnet och var inte rädd för lite smuts. Ibland kan du få bilderna att säga något intressantare genom att fotografera ur ett annat perspektiv eller en annan vinkel. Du får med mer av motivet om du använder ett vidvinkelobjektiv som AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED eller AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED. En vidare brännvidd kan ge en mäktigare känsla.

Det finns många sätt att fotografera havet. Genom att använda olika slutartider kan du ändra vattnets struktur i den slutliga bilden. Till exempel kan en kort slutartid som 1/500 sek. frysa rörelsen och ge en känsla av havets kraft. Om du vill förmedla en känsla av rörelse kan du använda en längre slutartid, som 1/2 sek, och fånga vattnets rörelser. Med slutartider på över 1 sekund får du en mjölkig eller dimmig effekt. Det skapar en lugn, fridfull känsla i bilden.

När du fotograferar längs med kustlinjen vill du troligen att allt ska vara skarpt och fokuserat. Med en bländare på f/8 eller mindre är både förgrund och bakgrund i fokus.

Vare sig du fotograferar havet med långa slutartider eller om du är ute efter solnedgången rekommenderar vi att du alltid monterar kameran på ett stativ. Skärpa är A och O, och ett stativ ger stabilitet och minskar risken för en suddig bild. Om du ställer stativet i strandkanten bör du se till att det står stadigt, eftersom vågor kan flytta eller välta det. När du har tagit bilden, se alltid efter så att den inte har blivit oskarp av misstag.

ANVÄNDA FILTER

Filter kan användas för att skydda det främre glaselementet i ditt objektiv, men de kan även förbättra bildernas kvalitet.

Om du ska fotografera landskap och hav är de vanligaste filtertyperna gråfilter (ND-filter) och graderade gråfilter (GND-filter). GND-filter används oftast i situationer med hög kontrast, till exempel om himlen är mycket ljusare än förgrunden. Filtret korrigerar skillnaden i ljusstyrka och gör exponeringen mer balanserad. ND-filter kan minska mängden ljus som kommer in i kameran, vilket gör att du kan ställa in en längre exponeringstid. Dessutom kan du då använda en större bländare för att få ett grundare skärpedjup.

Det finns inte bara ett sätt att fotografera havet. Experimentera med komposition och inställningar, och låt ögonblicket komma till dig.