Nikon Imaging | Sverige | Europa

Julens ansikten

Tomten är kanske den ultimata symbolen för julen, men det finns en mängd människor som arbetar året om för att göra denna älskade högtid till verklighet.

Nikon utmanade fotografen Paloma Parrot att porträttera julens många ansikten – människorna i Europa som gör den möjlig.

I sin fantastiska porträttserie använder hon sig av D7500 och NIKKOR-objektiv för att visa upp personernas färdigheter och hantverk medan dessa ”ansikten” förklarar sin roll i att förverkliga julen. 

Mike Wallace, 70
Bagare, Meg Rivers Bakery, Shipston-on-Stour (Storbritannien)

Den brittiska bagaren Mike Wallace har varit bagarmästare på Meg Rivers Artisan Bakery i 14 år, och en viktig del av hans arbete är att baka en rad godsaker till jul.

Mike börjar i regel förbereda sig för julen i september. Fruktkakor, efterrätter, köttpajer och olika julkakor bakas i små omgångar på morgonen och avslutas och dekoreras för hand på eftermiddagen innan de är redo för leverans dagen därpå. För Mike handlar julen om att sprida glädje till andra och han tycker särskilt mycket om att se kunderna återvända varje år för hans prisbelönta fruktkaka med glasyr.

Jade Downer, 25
Vykortskonstnär, Tidy Print, Brighton (Storbritannien)

Vykortskonstnären Jade Downer i Brighton startade Tidy Print, sin studio och butik för screen print, tillsammans med sin partner Daniel Tomlinson så sent som förra året. Sedan dess har Jade inte bara tillverkat sina egna kort utan även anordnat workshoppar i julkortstillverkning för att lära andra grunderna i screentryck.

Under Jades workshoppar lär sig kunderna att designa sina egna julkort. Med hjälp av stenciler, färgblandning och tryck får de möjlighet att skapa personliga helgmeddelanden till sina nära och kära.

Anders Larsen, 50
Julgransodlare, Faedres Gave, Köpenhamn (Danmark)

Den danska julgransodlaren Anders Larsen växte upp på Lolland, en liten ö 15 mil från Köpenhamn. På vardagarna är Anders och hans fru advokater i Köpenhamn, men på helgerna arbetar de på sin gård med julgransodling. Anders och hans fru köpte julgransodlingen för två år sedan och driver den nu som ett familjeföretag.

Anders och hans fru arbetar med julgranarna året om innan de börjar förbereda dem för försäljning i november. De ber ofta sina barn och föräldrar om hjälp mot slutet av året när det är fullt upp på gården, och Anders ser det som en möjlighet att föra samman både sin egen och andras familjer. Traditionen i Danmark är att familjer väljer ut och hugger sin egen julgran som en del av förberedelserna inför julen. Han ser fram emot att se dem cykla till gården, tillbringa eftermiddagen med att välja ut en gran och sedan åka hem tillsammans med sina barn och julgranen fastspänd på cykeln.

Upi Virkkula, 51
Renskötare, Salla renpark, Salla (Finland)

Upi Virkkula har arbetat som renskötare i Salla, Finland, i nästan 20 år. Han tar hand om renarna året om, från att planera safarin till att ordna matningsutflykter och till och med turer för att se det majestätiska norrskenet.

Upi beskriver Salla renpark som en unik fristad för dem som vill uppleva en annan sida av julen och tar gärna chansen att visa Lapplands vackra natur för besökarna. En höjdpunkt under julen är parkens årliga renlopp som är en traditionell och populär sport i Lappland, där besökarna uppmuntras att tävla om den snabbaste tiden.

Julie Tuner, 55
Tillverkare av gunghästar, The Rocking Horse Shop, York (Storbritannien)

Julie från Yorkshire har arbetat på The Rocking Horse Shop sedan 1999. Under dessa 18 år har hon blivit en mästare på sitt hantverk och tillverkar måttbeställda sadlar och betsel för både gamla och nya gunghästar samt till hobbytillverkare som vill göra sina egna hästar med hjälp av ritningar från butiken.

Julklappsbeställningarna börjar komma redan i mars, från familjer som vill ha en tidlös och klassisk gåva. Ofta kommer gamla hästar in för restaurering när ägarna vill återskapa glädjen deras älskade vän gav dem när de var barn och ge sina barn samma upplevelse.  Julie känner sig lyckligt lottad över att få vara en del av en så speciell gåva. Hon har även upptäckt en trend mot julklappar som kan ärvas genom generationer och många ber dem placera speciella minnessaker och foton i hästens kropp, som en sorts tidskapsel.

Tom Count, 18
Strumptillverkare, Santa Sacks, Lincolnshire (Storbritannien)

Tom Count arbetar som produktionsassistent på Santa Sacks, där han trycker gamla jutesäckar och strumpor och gör dem personliga inför jul. Han ser till att varje individuell säck eller strumpa bär namnet på den blivande ägaren genom att trycka bokstäverna på produkterna med en värmepress. Produkterna kompletteras med de sista detaljerna, packas försiktigt och dekoreras med en rosett innan Tom ser till att de levereras i tid till jul.

Tom ser sitt arbete som en möjlighet att hjälpa andra sprida verklig glädje under julen med genomtänkta, personliga klappar. Han tycker om att vara en del av en jultradition när familjerna köper en säck till sitt barns första jul som de sedan använder år efter år.

Daniel Aust, 43
Leksakstillverkare, GRIMM’s Spiel und Holz Design, Hochdorf (Tyskland)

Den tyska leksakstillverkaren Daniel Aust har varit chef i verkstaden på Grimm’s i 11 år.  Han kombinerar kreativitet och hantverk och skapar handgjorda, naturliga och hållbara träleksaker. Han ser även till att arbetsplatsen fungerar som den ska, från att hålla koll på personalen till att ta eget ansvar för de tekniska och mekaniska apparaterna.

För Daniel är leksakstillverkning ett sätt att sprida glädje bland barn på julen, eftersom leken är en så viktig del av barndomen. Han tycker om att höra de fina berättelser från kunderna som har köpt en klassisk dragleksak eller staplingsleksak och sett sitt barn leka med dem för första gången.

Paloma Parrot sa så här om sin upplevelse: ”Som porträttfotograf vill jag ha utrustning med otroligt exakt motivigenkänning och överlägsen prestanda, som ger mig friheten och möjligheten att förmedla motivets historia med ett enda kamerahus och objektiv. De båda objektiven som jag använde vid fotograferingen gav mig flexibiliteten att ta personliga porträtt av människor mitt i deras arbetsmiljöer, bilder som visar deras roll i att göra julen till verklighet.”

Paloma Parrot tog bilderna med Nikons nya flaggskepp inom D-SLR-kameror i DX-format, D7500, och följande NIKKOR-objektiv.
•  AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR: Det här högpresterande, kompakta och mångsidiga DX-zoomobjektivet hanterar enkelt områden från vidvinkel till telefotozoom, och är därför lämpligt för de flesta fotograferingssituationer, från porträtt på nära håll till resefotografering. Nikons imponerande vibrationsreducering ser till att bilderna blir skarpa, och det lätta objektivhuset balanserar väl på kameran.
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G Detta ljusstarka 50 mm-objektiv med fast brännvidd har en maximal bländare på f/1,4, vilket är idealiskt för fotografering i situationer med svagt ljus eller när ett grunt skärpedjup önskas. Den har även Nikons exklusiva Silent Wave-motor (SWM) som ger snabb och tyst autofokus.