Tävlingen är nu stängd

Utmärkelsen Environmental Photographer of the Year

Nikon, WaterBear och CIWEM har börjat leta efter Environmental Photographer of the Year 2021. Tävlingen som genomförs för fjortonde året är en internationell plattform för att öka medvetenheten om de miljöproblem som vår planet står inför. Utmärkelsen hyllar människans förmåga att överleva och uppfinna och visar tankeväckande bilder som uppmärksammar vårt avtryck på jorden.

Det går inte längre att skicka in bidrag till Environmental Photographer of the Year 2021. Alla vinnare presenteras vid COP26 i november 2021.

Vi presenterar årets panel av prisbelönta domare

Den brittiska fotografen Ope Odueyungbo, den norska fotografen Lina Kayser, den brittiska fotografen Alfie Bowen, Josh Haner som är fotograf på The New York Times och vinnare av Pulitzerpriset för bildreportage, designern Marquise Stillwell, klimaträttsaktivisten Frances Fox, chefen för ICCCAD Saleemul Huq, fotografen Ben Moore, civilingenjören Diana Abrunhosa och CIWEM:s VD Terry Fuller granskar och väljer ut de vinnande fotografierna.

Alfie Bowen, Z Creator

Alfie är en prisbelönt brittisk fotograf med autism. Hans konstnärliga vision formas av en enorm uppmärksamhet för detaljer och en orubblig beslutsamhet att motbevisa folk. Alfies kontakt med djur har hjälpt honom genom hans mörkaste stunder, då han hade ont om vänner. Som barn sökte han tröst i naturtidskrifter och dokumentärer. Som vuxen har fått sina verk presenterade av BBC Earth och hyllas av kändisar, bland annat sir David Attenborough. Alfies inspirerande historia har också lett till att han fått arbeta tillsammans med välgörenhetsorganisationer för att öka medvetenheten om vilda djur och autism. Sedan 2021 är Alfie en Nikon Z Creator.

Lina Kayser, Z Creator

Lina är en norsk fotograf som bor i Dovrefjell i Norge. Hon specialiserar sig på kalla och avlägsna platser i norr och det ömtåliga arktiska livet. Förutom sina egna fotoprojekt har Lina hållit fotoworkshoppar både i Norge och utomlands och även deltagit i skeppsexpeditioner till Svalbard. Med sin stora passion för vilda djur i Norden och Arktis använder Lina sociala medier för att dela sina perspektiv. Lina har samarbetat med Nikon sedan 2017 och är nu även en Nikon Z Creator.

Ben Moore, Z Creator

Ben Moore är en självlärd kommersiell fotograf som specialiserat sig på flygfoton, arkitekturfoton och stadsfoton. Hans stil är ganska mörk men med rena, jordnära toner. Han älskar att använda linjer i sina bilder med skarpa visuella intryck som är chockande och spännande för betraktarna. Ben har arbetat som Nikon Z Creator med Nikon sedan augusti 2020.

Frances Fox, klimaträttsaktivist

Frances är en ung klimaträttsaktivist och grundare, brittisk chef och koordinator för internationella artister/talare för Climate Live. Climate Live producerar globala konserter som utnyttjar musikens kraft för att engagera, utbilda och stärka människor i klimatrörelsen. Frances är även festivalkoordinator för UK Student Climate Network och hjälper till att organisera internationella kampanjer med Fridays For Future. Frances representerade brittiska skolstrejkare när hon stod på samma scen som Greta Thunberg i Bristol för att tala till publiken på 30 000 människor som krävde klimatåtgärder från staten och företagen.

Ope Odueyungbo, fotograf

Ope började fotografera i 16 års ålder och hans stil och arbete har förändrats genom åren. Han uppskattar all slags fotografering men han har alltid älskat att specialisera sig på gatuliv, porträtt och arkitektur. Opes verk har publicerats av Trope i boken Parallel Lines från 2019, hans första egna boksläpp, och volym 2 av Tropes serie Emerging Photographers, en ny samling som lyfter verk av unga nya fotografer från hela världen. Opes bilder är en studie i kontraster och presenterar en dualitet av perspektiv som framgår av hans professionella och personliga arbete: det extroverta kontra det introverta, det urbana/arkitektoniska kontra det personliga/familjära. Ope strävar efter att fånga betraktarens uppmärksamhet genom att göra det vanliga extraordinärt. Han drar in dem genom att använda ledande linjer, rutnät och geometriska mönster, och experimentera med avstånd och utsikter.

Diana Abrunhosa, civilingenjör

Diana är civilingenjör i vattenteamet på ARUP och auktoriserad medlem i CIWEM. Diana har alltid inspirerats av vattentålighet, hållbarhet och hur städer kan anpassa sig för att omfamna sina miljöer och hjälpa till att hantera klimatförändringarna. Hon har en aktiv roll som STEM-ambassadör och har deltagit i flera skolprogram för att öka medvetenheten om hållbarhetsprinciper.

Terry Fuller, VD för CIWEM

Terry har över 30 års erfarenhet som vatten- och miljöchef och tillhandahållit tekniskt ledarskap för stora projekt på några av världens vackraste och mest utmanande platser. Terry brinner för att nå en koldioxidneutral värld och har insett att även om vi uppnår noll nettoutsläpp till 2050 här, kan vi inte avvärja den katastrofala globala uppvärmningen som beräknas ske utifrån nuvarande trender. Innan Terry började arbeta heltid på CIWEM var han en aktiv medlem, och är det än idag.

Marquise Stillwell, designer

Marquise Stillwells har varit verksam över två decennier, men hennes resa började med en nyfikenhet för människor och platser, som senare utvecklades till en passion för att utforma system som gör alla system bättre för alla. 2009 grundade Marquise Openbox – en design- och forskningsstudio i New York som arbetar i skärningspunkten mellan människor och system. Marquise Stillwell är en designer och en katalysator för att bygga gemenskaper mellan design, konst och kultur. Marquise är även medlem i High Line Advisory Committee och styrelseledamot för Urban Design Forum.

Josh Haner, fotograf

Josh är anställd fotograf och chefsredaktör för fototeknik på The New York Times. Han tilldelades Pulitzerpriset för bildreportage 2014 och har under de senaste sju åren arbetat världen över för att dokumentera klimatförändringens pressande och omfattande verklighet. Med drönarbilder och stillbilder från marken utforskar han konsekvenserna av en uppvärmd värld. Hans fotografi- och videojournalistik har hedrats med utmärkelser från World Press Photo, Pictures of the Year International och National Press Photographers Association.

Saleemul Huq, chef för ICCCAD

Saleemul Huq är chef för International Centre for Climate Change and Development (ICCCAD) i Bangladesh och är expert på kopplingarna mellan klimatförändringar och hållbar utveckling, särskilt ur utvecklingsländernas perspektiv. Han var huvudförfattare till kapitlet om anpassning och hållbar utveckling i den tredje bedömningsrapporten från IPCC och var huvudförfattare till kapitlet om anpassning och begränsning i IPCC:s fjärde bedömningsrapport.

Tävlingskategorier

Environmental Photographer of the Year stödjer uppmaningarna till handling i FN:s mål för hållbar utveckling och erkänner det djupgående sambandet mellan utveckling, minskad fattigdom, jämlikhet, säkerhet och klimatåtgärder och de aldrig tidigare skådade insatser som krävs över hela samhället för att ta itu med vår tids viktigaste frågor.

Environmental Photographer of the Year

Topplaceringen kommer att ges till en bild som främjar människors förståelse för orsakerna till och effekterna av miljöförändringar och social ojämlikhet, lyfter fram lösningar på klimat- och miljökrisen och inspirerar oss att leva hållbart.

Den vinnande fotografen får:

  • 10 000 GBP i prispengar och ett intyg om utmärkelsen
  • Ett bilduppslag med tillhörande intervju i CIWEM:s tidning The Environment
  • En profil på WaterBear-plattformen
  • En presentation på Nikon Europes webbplats
  • och mycket mer

Young Environmental Photographer of the Year

I samarbete med Nikon ska den här utmärkelsen visa det bästa inom miljöfotografering genom perspektivet hos fotografer som är 21 år eller yngre.

Den vinnande fotografen får:

  • Nikon Z-kamera + 3 objektiv från Nikon
  • En profil på WaterBear-plattformen
  • En presentation på Nikon Europes webbplats
  • En intervju i CIWEM:s tidning The Environment
  • och mycket mer
Ytterligare priser och möjligheter att uppmärksammas delas ut i följande kategorier:

Resilient Foundations utmärkelse (Resilient Award)

I samarbete med Resilient Foundation ska denna kategori belysa vikten av berättande med fotografering. Priset delas ut till en bild som innehåller en fängslande berättelse som är lärorik, väcker hopp och inspirerar till handling.

Resilient Foundation bildades för att ta itu med bristande åtgärder för det snabbt föränderliga klimatet. Stiftelsen verkar för att sprida inspirerande berättelser om vår tids viktigaste frågor.

Utmärkelsen Environments of the Future

Den här utmärkelsen uppmärksammar miljöförändringar på grund av mänsklighetens påverkan och ger en inblick i vår framtid. Bilderna ska visa styrkan hos människor och miljöer som möter motgångar och tar sig an utmaningarna med miljöförstöring, energisäkerhet och att skydda våra naturresurser.

Utmärkelsen Sustainable Cities

Denna kategori uppmärksammar våra bebyggda miljöer och de samhällen och djur som bor i dem, med smarta och motståndskraftiga städer, transport, avfall och sambanden mellan natur, samhälle och infrastruktur. Bilderna ska uppmärksamma miljölösningar inom teknik, design, material och strukturer.

Utmärkelsen Climate action

Utmärkelsen tar upp hållbar utveckling inom miljö och ekonomi och visar människans relation till naturens värld och våra åtgärder för att bevara den. Bilderna ska lyfta fram det naturliga och sociala värdet av miljön, prisvärd ren energi och innovativa åtgärder för anpassning till, och förebyggande av, miljöförändringar.

Utmärkelsen Water and Security

Genom att undersöka de invecklade förhållandena mellan tillgång till rent vatten och sanitet, jämställdhet och säkerhet ska denna kategori utforska det ökade behovet av vatten och jämställdhetens roll i alla aspekter av vattenhantering, från vattenbrist till översvämning.

Utmärkelsen People's Choice

Detta är allmänhetens chans att rösta på 2021 års bästa miljöbild. Omröstningen genomförs online och den vinnande kandidaten tilldelas utmärkelsen People's Choice. Precis som juryns utsedda vinnare 2021 presenteras vinnaren av People's Choice på utställningen Environmental Photographer of the Year.

Skicka in din bästa bild för att få chansen att vinna! Besök den officiella webbplatsen för Environmental Photographer of the Year här och läs mer om hur du deltar i tävlingen.